Kitap okumak kişisel gelişimimize yapacağımız en değerli, en kârlı, üstelik masrafsız ve çok yönlü bir yatırımdır. Ülkemizde ve dünyada, bilim insanları küçük yaşlardan itibaren kitap okumanın kişisel gelişim üzerindeki etkisiyle ilgili pek çok araştırma ortaya koymuştur. Bunların dikkati çeken en önemli tarafı okumanın zihinsel gelişime olan etkisidir. Bu araştırmalar, okumanın zekâ fonksiyonlarını ve düşünce yapısını geliştirdiğine yönelik çarpıcı sonuçlar ortaya koymaktadır. (İnternette küçük bir araştırmayla bu çalışmaların bir kısmına ulaşabilirsiniz.)
Elbette okumanın duygusal gelişime de önemli katkıları vardır. Zira, okumak içimizdeki yaratıcı gücü keşfetmemizi sağlar; hayata gerçekçi, mizahi, dramatik, senkronik ve daha nice bakış açıları ve özgüven kazandırır.
Yapılan araştırmaların tamamı, okumanın küçük yaşlarda edinilmesi gereken bir alışkanlık olması gerektiği noktasında birleşiyor. Günümüzde okuyucu potansiyelimizin önemli bir kısmı ne yazık ki izleyici durumunda. Görsel iletişim kullanımı zararlı bir alışkanlık kimliğiyle hayatımızın başköşesinde oturuyor. Bundan en büyük zararı da, çocuklar ve gençler görüyor. Elbette okuma kültürü öncelikle ailede başladığı için evvela ailelerin bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları ve çocuklarla birlikte okumaları yapılan araştırmaların ortak çözüm önerisi. Eğer birey küçük yaşta bunu kazanmışsa ileride bu alışkanlığını kolay kolay yitirmiyor ve internet kullanımında kontrollü olabiliyor.
Biz de kitap okumayla ilgili çalışmalar yapmak ve paylaşımlarda bulunmak düşüncesiyle yola çıktık. Blogumuzda sadece kitap değil sanatla ilgili tüm çalışma ve araştırmaları yayımlayacağız. Bu nedenle blogumuzda bölümler oluşturduk. Sizlerden gelecek olan yazıları da ilgili birimde yayınlayacağız.
İstek Semiha Şakir Anadolu Lisesi öğrencileri olarak; eğer bir kitap, şiir, film, müzik tiyatro hakkında görüşlerinizi içeren bir yazı yazmışsanız ve bu blog'da yayımlamamızı isterseniz kultursanatakipcileri@hotmail.com 'a yollayabilirsiniz.
Yazılarınız ilgili kurulu tarafından gözden geçirildikten sonra blogumuza eklenecektir.
Ş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder